Életrajz

 

Popara Nikola 1975-ben született és 8 éves korában kezdett el hegedülni. Miután befejezte középfokú zeneiskolai tanulmányait, 1994-ben, ösztöndíjasként, felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneakadémia Hangszerészképző Iskolájába.

Ugyanebben az évben Sáránszky Pál hegedűkészítő mester utolsó tanítványaként kezdett el hangszerek javításával és készítésével foglalkozni a híres Liszt Ferenc téri műhelyben, majd segédjeként 1999-ig, ameddig Sáránszky Pál vissza nem vonult a hangszerkészítéstől, mellette dolgozott.

1999-től dolgozik önállóan.

A műhelyben töltött időnek, valamint a tudatos, évekig tartó kutatómunkának köszönhetően hangszerei a magyar hegedűkészítés, valamint az antik olasz hangszerek stílusjegyeit egyaránt magukban hordozzák.

A hagyományok megőrzése mellett nagy hangsúlyt fektet az olyan hangzás kialakítására, mely megfelel a mai zenei élet követelményeinek.

Szem előtt tartva a zenészek igényeit, ugyanakkor betartva a hangszerek klasszikus felépítését és megjelenését, különös figyelmet fordít a hangszerek kezelhetőségére és a játszhatóságra.

A Magyar Hegedűkészítők Társaságának tagja.